8 Tips Om Een Ondernemende Mindset Te Krijgen En Te Behouden


Voor veel jongeren is het een droom: je eigen onderneming starten. Helaas durft een groot deel van deze jongeren de stap naar het ondernemerschap niet te nemen, omdat ze bijvoorbeeld bang zijn dat ze het niet kunnen opnemen tegen de al bestaande concurrentie. Anderen hebben simpelweg geen idee waar ze moeten beginnen om hun droom te verwezenlijken.  


Het is echter simpeler om je eigen onderneming te beginnen dan je misschien denkt. Nou ja, simpel is het niet, maar als je eenmaal begint zal je merken dat het allemaal niet zo onmogelijk is als dat het in eerste instantie leek. In dit artikel zal ik een aantal tips benoemen, die je kunt volgen om in ieder geval in de juiste mindset te komen en zelfverzekerd die eerste stap te kunnen nemen naar zelfstandig ondernemerschap.


1. Sta vroeg op

Als je een eigen onderneming wilt starten, houd er dan rekening mee, dat je er veel tijd en energie in zult moeten steken. Geloof mij, toen ik net begon met mijn onderneming ‘RFJ’ leken de dagen soms véél te kort en zou ik willen dat er meer dan 24 uur in een dag zaten om mijn to-do lijstje af te werken. Helaas is dat niet zo en moeten we het doen met het aantal uur dat ons gegeven is. Het is daarom van essentieel belang dat je zoveel mogelijk werkbare uren per dag kunt gebruiken. Sta dus lekker vroeg op, zodat je genoeg tijd hebt om je te focussen op het behalen van je doelen.

2. Leef zo gezond mogelijk

Als je dan toch al zo lekker vroeg naast je bed staat, besteed dan eerst wat tijd en aandacht aan jezelf en je gezondheid. Ga eerst even naar de sportschool, ga lekker naar buiten om een rondje te hardlopen of denk er eens aan om te mediteren. Whatever floats your boat om lekker in je vel te zitten en de dag vol energie en goede moed te beginnen. Wist je dat sporten je namelijk meer energie geeft dan je daarvoor had? Wanneer je sport worden er namelijk een aantal stoffen door je lichaam aangemaakt (endorfine, serotonine en dopamine), die jou de benodigde energie zullen geven. En die heb je hard nodig, wanneer je op je dromen afrent!

Gezonde en evenwichtige voeding  is daarnaast ook erg belangrijk. Zorg dat je ’s ochtends genoeg eet en voldoende vezels binnenkrijgt. Dit helpt je namelijk in je concentratie en zorgt ervoor dat je productiever bent gedurende de dag.

3. Doe wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt

Natuurlijk wil je zoveel mogelijk geld maken met je toekomstige onderneming en wil je voor jezelf een toekomst creëren waarin je financieel onafhankelijk bent, maar denk eraan dat je jezelf moet blijven pushen om door te gaan met je bedrijf. Het is daarom belangrijk om iets te doen waar je plezier in hebt. Zo heb ik ervoor gekozen om een eigen onderneming te starten in de health- & fitnesswereld, omdat ik merkte dat ik intens gelukkig wordt van sporten en er mijn voldoening uit kan halen. Dat maakt dat het niet als werk aanvoelt, maar vooral als een hobby waar ik nu ook mijn brood mee verdien. Don’t get me wrong…natuurlijk zijn er ook aspecten aan het ondernemen die ik minder leuk vind, maar dat is maar een klein deel van het grotere geheel.

Mocht je toch voor een richting kiezen die je niet direct als hobby beschouwt, zorg er dan voor dat je genoeg vrije tijd overhoudt om nog leuke dingen te kunnen doen. Anders heb je namelijk kans dat je je werkzaamheden als verplichtingen gaat zien en niemand zit erop te wachten om dag in, dag uit aan verplichtingen te moeten voldoen. Denk er daarom eens over na welke werkzaamheden je bijvoorbeeld zou kunnen uitbesteden en ga na wat dit je eventueel zou gaan kosten.


4. Maak (meerdere) haalbare doelen

Je weet wat je wilt bereiken in the long run, omdat je dat voor jezelf bijvoorbeeld hebt vastgesteld in een meerjarenplan. Maar dan komt die verschrikkelijke twijfel. “Kan ik dit wel?” en “Is dit allemaal niet te moeilijk voor mij?” zijn gedachten die regelmatig door je hoofd zullen spoken en ervoor kunnen zorgen dat je motivatie langzaamaan afneemt.

Om het jezelf daarom een stukje makkelijker te maken, kun je dat grote doel (van het starten van een succesvolle onderneming) daarom beter onderverdelen in meerdere haalbare doelen. Door je einddoel in meerdere kleinere doelen te hakken forceer je jezelf ook om erover na te denken wat je vooraf moet doen om je onderneming daadwerkelijk op te starten. Daarnaast geeft het je enig inzicht in hoe lang je ervoor nodig zou hebben om zowel je kleine als grote doelen te behalen. Ook geeft het je voldoening en nóg meer motivatie om door  te gaan, wanneer je tussentijds stappen hebt weten te behalen.


6. Durf risico’s te nemen en te reflecteren

Dromen lijken vaak onbereikbaar en op de momenten dat ze te hoog gegrepen lijken, ben je dan ook bang dat je een flater zult slaan bij je vrienden en familie. Vergeet dat en zet die gedachte van je af, want If you can dream it, you can do it! Ja, het zal veel van je vragen en het komt ook echt niet uit de lucht vallen, maar ook jouw droom is te verwezenlijken. Je zal op de weg ernaartoe best wel wat risico’s moeten nemen en die zullen misschien niet gelijk het gewenste resultaat met zich meebrengen, maar keep in mind dat alles wat je doet jou in ieder geval één ding zal geven: een waardevolle les.

Het is dan ook van groot belang om regelmatig stil te staan bij wat je hebt gedaan en wat de resultaten ervan zijn geweest. Dit laat je zien welke skills je hebt,  welke nog meer aandacht en oefening nodig hebben en op welk gebied je jezelf nog nét even extra moet uitdagen.

7. Spreek je doelen uit en durft om hulp te vragen als dat nodig is

Natuurlijk kan het voorkomen, dat je even klem zit en geen vooruitgang lijkt te boeken. Aarzel dan niet om de juiste mensen over je doelen en dromen te vertellen. It might surprise you met wat voor ideeën ze kunnen komen, waar je zelf misschien nog niet aan had gedacht! Er is niets mis met het vragen om hulp en input van anderen, maar blijf wel altijd je eigen visie voor ogen houden. Jij bent degene die weet waar je naartoe wilt met je doelen en welk eindresultaat je voor ogen hebt als het gaat om jouw toekomstige onderneming.


8. Blijf gefocust en in jezelf geloven

De weg naar een eigen onderneming is vaak lang en je geduld zal meerdere malen op de proef worden gesteld. Je zult momenten hebben waarop je denkt dat alles wat je doet voor niets lijkt te zijn. Ook zullen er mensen zijn, die het idee van een eigen onderneming uit je hoofd zullen proberen te praten. Hoe verleidelijk het ook is om op dit soort momenten de handdoek in de ring te gooien…DON’T DO IT! Blijf vasthouden aan je dromen en idealen en probeer in zulke gevallen je motivatie weer terug te vinden…al is het maar een klein beetje. Zorg dat je stappen blijft maken!

Ben ook weer niet té streng voor jezelf. Er zullen zich situaties voordoen waar je geen invloed op hebt. Vreet jezelf daar dan niet te veel over op, maar ga gewoon lekker door.


Tot slot…

Mocht je na het lezen van deze 8 tips nog vragen hebben of zou je advies willen hebben over specifieke zaken die jou ervan weerhouden om die eerste stap naar het ondernemerschap te zetten? Laat hieronder dan een comment achter! Wellicht dat ik of één van de andere lezers je kunnen helpen om je in de juiste mindset te krijgen!

Wat doe jij of heb jij gedaan om een ondernemende mindset te krijgen en te behouden?

Liefs,

Romy

add comment